четвъртък, май 03, 2012

Урок "Нарисувано с мокуме гане"

Един малък урок  за това как може да "рисуваме" с мокуме гане.Може да се каже,че е основен,защото тук ще си помагаме с кутери.Но ако искате става да си направите и по-сложни скици.Вече написах урока и на странен английски :-)ето тук.
http://www.flickr.com/photos/vokade/6992248166/

Lesson "Painted with mokume gane"



Започвам с пособията и материалите,които ще използваме.
Четири цвята полимерна глина,паста машина,кутери(с каквито разполагате),ролер,ножче, парче стъкло,парче гладък найлон,водна шкурка няколко номера,парче дънки и малко тел.
1.Това са четирите цвята,които ще използваме.С трите по-ярките ще "рисуваме" така да се каже,а този който е по-блед и в по-голямо количество е за основа.
2.От основният цвят разточваме пласт с дебелина 0,4 см.
3.От останалите цветове правим слоеве с дебелина около 0,1 см на паста машината.
4.С два от тях покриваме основата както е показано на снимка номер 4.Ако искате да ви се получи рамка може да оставите горните слоеве да покрият основата и отстрани.
5.Използваме наличните кутерите,за да направим рисунъка.Ако нямате точно такива като моите това да не ви притеснява.Може да импровизирате с тези,което имате и да си направите по-различно цвете.
6.Добавяме третият цвят по начина,показан  на снимка 6.Има и допълнителни линии за стебло и листа,които може да направите с помоща на по-дебел нож.Приглаждаме добре с ролер,за да се съберат и слепят разрезите.Оставяме в хладилника да се стегне за 15 мин.
7.Изваждаме от хладилника заготовката и вече е готова да се направят мокуме гане срезовете с ножче.
8.Първите няколко надлъжни срязвания трябва да са по-плитки и повърхностни,за преценка.После продължаваме внимателно докато стигнем до цвета на основата.
9.Сега вече може да продължим с рязането,докато не се премахне всичко излишно и не остане чист рисунък и рамка.
10.Ето това е резултата,но сега повърхността е много груба и неравна.Трябва да се справим с това.
11.Тук идва момента на любимите ми помагала,които използвам много често.А именно стъкло и парче гладък найлон.
12.Покриваме с найлон основата,отгоре поставяме парчето стъкло и леко притискаме,за да се изравни повърхността.
13.Махаме стъклото и през найлона с пръст леко заглаждаме,като по този начин премахваме отпечатъци и други  малки недостатъци.Найлона върши чудесна работа!
14.Изпичаме така наречената заготовка.След което преминаваме към шлифоване.Винаги започвам със водна шкурка № 280,по-едрозърнеста,после преминавам през номера 350,600,800,1300.Колието вече е доста  по-гладко,а цветовете са избистрени.Полираме с парче от дънки за лъскавина.
15.Лакираме,добавяме малко тел за разнообразие и изделието ни нарисувано с техниката мокуме гане е готово.Надявам се да ви харесва.

1 коментар:

Mª Reyes каза...

Muchas gracias por el tutorial, intentaré ponerlo en práctica. Besos

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...